Kommentar kring påstått "medlemstapp"

Expressen skriver idag om att ”SD överges” och försöker ge sken av att medlemmarna inte väljer att vara kvar i partiet på grund av missnöje. Inget kan vara mer fel. Men jag är inte förvånad över artikeln när jag ser vem som skrivit den. Journalisten David Baas har sedan valet gjort sig känd för sina grovt vinklade och påhittade historier om Sverigedemokraterna. Idag fortsätter han den inslagna vägen.

För att styrka sitt påstående om att medlemmar väljer att inte vara kvar i partiet på grund av missnöje låter journalisten den före detta partimedlemmen och nu politiske vilden i Härjedalen, Olle Larsson, komma till tals. Olle Larsson lämnade SD i vintras då han ansåg att partiet inte drivit hans egen personliga fråga tillräckligt snabbt efter riksdagsinträdet. Det säger mer om honom än om partiet.

Att SD förlorar medlemmar efter den 31 mars är inget konstigt och följer den vanliga trenden enligt tidigare år. Till skillnad från andra partier, som låter sina obetalda medlemmar ligga kvar i sina system för att på så sätt uppvisa högre medlemstal, stryks medlemmar i Sverigedemokraterna som inte förnyat sina medlemskap senast den 31 mars. Detta innebär att partiet alltid får ett stort medlemstapp mellan den 31 mars och 1 april. Det brukar, enligt tidigare år, dröja fram tills hösten innan medlemsantalet återhämtat sig.

Låt mig åskådliggöra detta med tidigare siffror:

Den 31 mars 2009 hade partiet 3627 medlemmar. Den 1 april samma år var antalet 2494. Tappet det året var 31 procent. Den 31 december 2009 var medlemsantalet 4094. Den 31 mars 2010 hade partiet 4124 medlemmar. Den 1 april samma år var antalet 2876. Tappet detta år var 30 procent. Den 31 december 2010 var medlemsantalet 5846.

Årets siffror visar att partiet den 31 mars hade 6265 medlemmar. Den 1 april var antalet 4175. Tappet detta år var således 33 procent. Medlemsantalet vid dagens datum är strax under 5000. Enligt tidigare trend kommer således partiet att hämta igen tappet i början av hösten.

Trots att vårt medlemsantal således följer samma trend som tidigare år lyckas alltså David Baas att få till en artikel med sina återigen påhittade vinklingar i syfte att sprida en felaktig bild av partiet.

BJÖRN SÖDER
Partisekreterare

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann